Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε εκτάκτως με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο παρουσίασε τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τη μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή της Πέλλας και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας από τους παγετούς της 24ης-26ης Μαρτίου και της 8ης-10ης Απριλίου.

Ο λόγος που ο Λάκης Βασιλειάδης επέλεξε να απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι για να του καταστήσει σαφές πως πρόκειται πραγματικά για μια ασυνήθιστα μεγάλη καταστροφή, η οποία απαιτεί άμεσες ενέργειες και κινητοποίηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους παραγωγούς ο Βουλευτής ζήτησε να εξεταστούν η προκαταβολή αποζημίωσης για το σύνολο των καλλιεργειών, ο συμψηφισμός των εισφορών ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις, η αναστολή υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων στο 100% της παραγωγής, η έκτακτη επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και η ενίσχυσή του με προσωπικό ειδικότητας γεωπόνων.

Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης ζήτησε να υπάρξει μια δέσμη μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία με κεντρικό άξονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις μεταποίησης (συσκευαστήρια, ψυγεία, διαλογητήρια κ.α.) και βιομηχανία, καθώς και το ενδεχόμενο αναστολής εισφορών και τραπεζικών υποχρεώσεων, εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία λειτουργίας και απώλεια εσόδων. Περαιτέρω, ζήτησε τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ ή άλλων προγραμμάτων, καθώς διακυβεύεται η ίδια η οικονομική επιβίωσή τους.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι συμμερίζεται πλήρως την αγωνία των χιλιάδων παραγωγών και εργαζομένων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Πολιτεία θα στηρίξει όσους έχουν πληγεί με έκτακτα μέτρα. Ενημέρωσε μάλιστα τον Βουλευτή ότι έχει ήδη αρχίσει η πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και όπως είπε έχει στρέψει και ο ίδιος την προσοχή του στο πρόβλημα, καθώς η διαχείρισή του απαιτεί το συντονισμό πολλών Υπουργείων.

Κλείνοντας τη συνάντησή τους, ο Λάκης Βασιλειάδης ζήτησε να υπάρξει άμεσα Κυβερνητική παρουσία στην Πέλλα, ή ακόμα και επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά του, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.