Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τον αρμόδιο Υφυπουργό για το Δασικό και Φυσικό Περιβάλλον κ. Γ. Αμυρά, με τον οποίο και συζήτησαν επιμέρους ζητήματα που απασχολούν πολίτες και κοινότητες της ΠΕ Πέλλας.

Ο κ. Αμυράς ενημέρωσε τον Βουλευτή πως αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τον Ν. 4685/2020 με την οποία, εφόσον είναι θετική, θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, με την έκδοση της απόφασης το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις αναφορικά με τα παρακάτω ζητήματα:

-Για τους αγρούς οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκαν από θάμνους, χαρακτηρίστηκαν «δασωθέντες» και αναφέρονται ως ΑΔ, να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στον αρχικό χαρακτηρισμό με απόδειξη με αεροφωτογραφία του 1945 ή του 1960 ή με στοιχεία ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

-Για τις εκχερσωμένες περιοχές με διοικητική πράξη, να δοθεί η δυνατότητα απόδειξης αυτού με την σχετική νόμιμη πράξη. Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διοικητική πράξη, το Υπουργείο ανέθεσε εχθές σε μελετητές ανά περιφέρεια να εξετάσουν υποθέσεις ως προς τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, τη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία, τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει, καθώς και κατά πόσο συνεισφέρουν κατά της αστικοποίησης.

-Για τις περιπτώσεις ιδιοκτησιακών διαφορών με το Δημόσιο (όπου δηλαδή υπάρχει παρουσία, νομή ή κυριότητα, χωρίς τίτλους κτήσης) να δοθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης εξήγησε στον Υφυπουργό ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, πολλά από τα οποία ταλαιπωρούν πολίτες στην Πέλλα, αλλά και ολόκληρες Τοπικές Κοινότητες εδώ και δεκαετίες. Ευχαρίστησε τον κ. Αμυρά για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και ζήτησε να παραμείνουν σε επικοινωνία μέχρι την τελική διευθέτηση.