Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο τονίζοντας πως δίνει έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση βάζοντας σαφείς περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες διαχείρισης του περιβάλλοντος και ευνοεί τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, με όφελος στον τελικό χρήστη, δηλαδή τους καταναλωτές.

Επιπλέον, ο Βουλευτής έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, όπως προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, και ανέφερε ως παράδειγμα την Πέλλα και τη δυναμική που διαθέτει εάν αξιοποιηθεί το φυσικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει. Ζήτησε επίσης την ένταξη και των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στα δυσάρεστα -όπως τα χαρακτήρισε- περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Βουλή τις τελευταίες δύο ημέρες, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο θεσμός της Βουλής, επικρίνοντας και το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως δεν είναι ώρα για «ίσες αποστάσεις». Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τραγικό γεγονός του φόνου του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα το φίλαθλο ή το οπαδικό σε μία στυγερή δολοφονία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως η διαφύλαξη της Δημοκρατίας και των θεσμών της είναι πρωτίστως ευθύνη των υπηρετών της, δηλαδή δική μας. Και απευθύνομαι φυσικά στο σύνολο του Σώματος. Είναι άλλο πράγμα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ή η αισθητική μιας κοινοβουλευτικής παρουσίας και άλλο πράγμα η προσβολή του θεσμού του Κοινοβουλίου και η αμφισβήτηση των Κανονισμών.

Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες και σήμερα δεν έχουν καμία θέση στη Βουλή των Ελλήνων ούτε μπορούμε σε τέτοια περιστατικά να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Δεν σας τιμά αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ.

Τα υπόλοιπα, όσον αφορά τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας οφείλουμε να σεβαστούμε και δεν χωρά καμία περαιτέρω συζήτηση. Τον ελληνικό λαό, τους πολίτες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τους απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, κύριε Πρόεδρε, και σε ένα ακόμα θλιβερό γεγονός που είχαμε χθες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αναφέρομαι στο φόνο ενός 19χρονου παιδιού, μία πράξη τυφλής βίας, με πρόσχημα τον οπαδισμό, στην πιο ακραία μορφή της, που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός στη χώρα μας και διεθνώς. Δεν υπάρχει τίποτα το φίλαθλο ή το οπαδικό σε μία στυγερή δολοφονία. Πρέπει να μας προβληματίσει όλους το γεγονός αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι αρχές θα φέρουν άμεσα τους ενόχους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Επιστρέφω στην ουσία, κύριε Πρόεδρε, και στο πολύ σημαντικό σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, του θεσμικού εργαλείου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συζητούμε σήμερα. Πρόκειται, κύριε Υπουργέ, για την υλοποίηση μιας ακόμη προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας και θα έλεγα μιας πραγματικής μεταρρύθμισης από αυτές που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Ο αναπτυξιακός νόμος αυτός, εφόσον ψηφιστεί, θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/2016 και θα εισάγει μία νέα, ριζικά διαφορετική διαφορετική φιλοσοφία, που θα αντικατοπτρίζει το πλέγμα των στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης όπως η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η στρατηγική για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Το σχέδιο νόμου δίνει έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση βάζοντας σαφείς περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες διαχείρισης του περιβάλλοντος και ευνοεί τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, με όφελος στον τελικό χρήστη, δηλαδή τους καταναλωτές.

Επιπλέον, έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση λιγότερο αναγνωρισμένων περιοχών της χώρας, όπως οι λιγνιτικές περιοχές που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι επιτέλους η πολιτεία έχει τη βούληση να εκμεταλλευτεί το κεφάλαιο που λέγεται ελληνική επαρχία.

Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να δώσετε ιδιαίτερη βάση σ’ αυτό. Υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπως η Πέλλα, που για χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο της ανάπτυξης, που όμως διαθέτουν μία δυναμική που βασίζεται στις δυνατότητες της γης, του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα των νέων που έχουν όρεξη, προσόντα και κίνητρα να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με τη βιομηχανία, με τις υπηρεσίες, με τον τουρισμό, στον τόπο τους. Οφείλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους αυτούς και στα όνειρά τους και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι να τους εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε το όραμά τους να μπορεί να μετατραπεί σε μία υγιή επιχείρηση.

Κατά την άποψή μου, το σχέδιο νόμου που συζητάμε μπορεί να πετύχει τον στόχο αυτό, αφενός προσελκύοντας νέες επενδύσεις με επίκεντρο τα δεκατρία θεσμικά καθεστώτα που περιλαμβάνουν αλλά και εξειδικεύουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός, οι παραδοσιακές και νέες μορφές, οι νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη λογισμικού. Αφετέρου, συγκεντρώνοντας πόρους από καθεστώτα ενίσχυσης όπως το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλα, οι πόροι αυτοί, σε συνδυασμό με τις φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου, μπορούν να εξασφαλίσουν σε κάθε νέα επένδυση, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ μιας διεθνούς κοινοπραξίας είτε για μια οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση, την απαραίτητη άνεση που χρειάζεται κατά την πρώτη φάση υλοποίησης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με αρκετούς συναδέλφους και από τη δική μας παράταξη, που καλούν σε μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού τομέα. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να ενταχθούν στις διατάξεις του σχεδίου νόμου και οι μη ξενοδοχειακές μονάδες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα δηλαδή. Η τελευταία διετία της πανδημίας υπήρξε καταστροφική και οποιαδήποτε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να συνεισφέρει στην επιβίωσή τους.

Επανέρχομαι στο σχέδιο νόμου, το οποίο δεν μένει μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά εισάγει μεταρρυθμίσεις και ως προς τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών. Από την υποβολή μέχρι την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την έκδοση των διοικητικών πράξεων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιταχύνουν διαδικασίες και διευκολύνουν τον επενδυτή, ειδικότερα στις περιπτώσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μία πρώτη ένδειξη της πραγματικά καλή δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είδαμε στην ακρόαση των φορέων και της συζήτησης κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πέρα από τις εξειδικευμένες παρατηρήσεις των εκπροσώπων, τις οποίες το Υπουργείο άκουσε και είμαι σίγουρος πως εξετάζει κάποιες από αυτές ως προς την ενσωμάτωση τους, οι τοποθετήσεις και οι επί της αρχής προτάσεις αφορούσαν τη διεύρυνση του νομοσχεδίου και στην ένταξη σ’ αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Άρα, ήδη υπάρχει ένα θετικό κλίμα.

Και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ακούστηκαν κυρίως μετριοπαθείς και ρεαλιστικές προτάσεις με εξαίρεση ελάχιστες παραφωνίες.

Για αυτό, κύριε Πρόεδρε, και κάνω έκκληση προς όλα τα Κόμματα που έχουν εκφράσει την επιφύλαξη τους στην Επιτροπή, αλλά και σε όλες και όλους τους συναδέλφους, να σκεφτούν και να αποφασίσουν εθνικά, να ακούσουν τη φωνή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ πολύ.»