Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, στον οποίο και ευχήθηκε καλή θητεία, με δύναμη να ασκήσει τα καθήκοντά του για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα που γνωρίζει καλά. Ο Υπουργός, ο οποίος το σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει δώσει σημεία γραφής, ενημέρωσε μεταξύ άλλων τον Βουλευτή πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον Υπουργό την αγωνία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, ο οποίος βλέπει ολοένα και περισσότερα ζητήματα να εμφανίζονται, με τελευταίο τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως είναι ανάγκη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει τις στοχευμένες κινήσεις της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε καίριους τομείς όπως το αγροτικό ρεύμα και τα λιπάσματα. Επιπλέον ζήτησε να εξεταστεί και, εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, να επεκταθεί, λόγω της συγκυρίας, το μέτρο για το αγροτικό πετρέλαιο και πέραν των οργανωμένων παραγωγών και της συμβολαιακής γεωργίας.

Για το ζήτημα των εργατών γης, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, η οποία θα είναι η ίδια κατά παρέκκλιση διαδικασία που προέβλεπε ο Ν.4783/2021. Επιπλέον, ο Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών του και περιορισμού της γραφειοκρατίας που προβλέπει ο Ν.4251/2014, παρά την κατά παρέκκλιση διαδικασία που θα ισχύσει και φέτος. Άλλωστε, όπως είπε, η έλλειψη εργατών γης είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αναζητώντας εργάτες γης και από άλλες χώρες, αλλά και με έμφαση στην αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στον νέο Υπουργό το αίτημά του να εξαντληθούν οι δυνατότητες εύρεσης χρηματοδότησης ώστε να εγκριθούν και επιλαχόντες του προγράμματος σχεδίων βελτίωσης, ενώ ζήτησε να εξεταστούν τα περιθώρια υπερδέσμευσης ποσού από τον προϋπολογισμό του ΠΑΑ για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού ή και του συνόλου των αιτήσεων στήριξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών, όπως αναφέρει και στην από 25/01/2022 Κοινοβουλευτική Ερώτησή του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις προκλήσεις της εποχής μας που δοκιμάζουν τον μηχανισμό γεωργικών ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των καταβολών ώστε να τελειώσει η αγωνία των παραγωγών στα χωριά του ορεινού όγκου της Έδεσσας (Βεγορίτιδα και άλλα) και σε περιοχές της Αλμωπίας που επλήγησαν από τον Παγετό Άνοιξης 2021. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται σχετική εξατομικευμένη διαδικασία εκτιμήσεων και σε προανθικό στάδιο.

Τέλος, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφές στην Αλμωπία από τους ισχυρούς ανέμους, ο Λάκης Βασιλειάδης συζήτησε με τον κ. Γεωργαντά για την ανάγκη επικαιροποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και της θωράκισης του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις που απορρέουν από την Αλλαγή του Κλίματος και τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.