Άρθρο του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκη Βασιλειάδη στην Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ της 28ης Μαΐου 2022 για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου μετά τη διεξαγωγή των συνεδρίων των κομμάτων.

Το Φύλλο είναι διαθέσιμο από το myportal.gr

«Μετά από 2 χρόνια όπου η πανδημία δεν επέτρεπε την οργάνωση μαζικών πολιτικών εκδηλώσεων, ζήσαμε πρόσφατα την επιστροφή των κομματικών συνεδρίων, με σημαντικότερο το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το μεγαλύτερο Συνέδριο στην ιστορία της παράταξης. Σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 2.500 σύνεδροι και 6.000 παρατηρητές, ενώ ακούστηκαν 270 ομιλίες για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα, από την ακρίβεια και την καθημερινότητα, μέχρι την ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Έγινε ένας ουσιαστικός απολογισμός των 3 ετών διακυβέρνησης, με αυτοκριτική απέναντι στα σφάλματα, και θέσαμε τις βάσεις για τους επόμενους 12 μήνες της Κυβερνητικής θητείας. Με δημοκρατικές διαδικασίες αναδείχθηκε η νέα Πολιτική Επιτροπή, με καινούργια κυρίως πρόσωπα και έναν μέσο όρο ηλικίας μειωμένο κατά 8,5 έτη.

Το Συνέδριο μας έδωσε την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, να κοιτάξουμε πίσω στις αρχές και τις αξίες της παράταξης και να δώσουμε την κατεύθυνση που οραματιζόμαστε για το μέλλον της Ελλάδας. Το βασικό πολιτικό μήνυμα που εκπέμψαμε είναι ότι η μεγάλη κεντροδεξιά λαϊκή πολιτική δύναμη είναι εδώ, ανανεωμένη και το σύνθημά μας είναι «Δίπλα σε κάθε πολίτη».

Την ίδια περίοδο έλαβαν χώρα και συνέδρια άλλων παρατάξεων, κυρίως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη από τους διοργανωτές, ενώ στην περίπτωση της εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η διαδικασία όσο και η συμμετοχή του κόσμου έδειξαν μάλλον τον φόβο του κ. Τσίπρα για το πολιτικό του μέλλον, παρά τη μαζικότητα που ήλπιζαν. Από την άλλη το πρόσκαιρο ρεύμα προς μια νέα πρόταση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει μάλλον να ξεφουσκώνει όταν έγινε σαφές πως δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό στο βάθος, πέρα από τις προσωπικές πολιτικές των προβεβλημένων στελεχών του.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της κυβερνητικής τετραετίας, ανοίγει ο διάλογος για το πολιτικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών -όποτε αυτές γίνουν. Από τη μία έχουμε μια Κυβέρνηση που όχι μόνο έμεινε όρθια σε 3 χρόνια διαρκών και συνεχιζόμενων κρίσεων, αλλά κατάφερε να εφαρμόσει μεγάλο ποσοστό των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζαμε, οι θετικές επιπτώσεις των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίζουν από τη φθορά της κυβερνητικής παράταξης, η οποία είναι στα συνήθη επίπεδα τριετούς διακυβέρνησης υπό κανονικές συνθήκες.

Εν κατακλείδι, το ζητούμενο για τις επόμενες εκλογές είναι η κυβερνησιμότητα, κι αυτό διότι μια ακόμα παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ -η απλή αναλογική- απειλή να ναρκοθετήσει τη λειτουργία της επόμενης κυβέρνησης και να φέρει τη χώρα σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Η μόνη πολιτική πρόταση που μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνησιμότητα είναι μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 επειδή είχε την καλύτερη πρόταση απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε τότε η χώρα. Στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει και πάλι να επιλέξουμε και πάλι την καλύτερη πρόταση και είμαι βέβαιος πως αυτή θα προέρχεται ξανά από τη Νέα Δημοκρατία.»