Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συμμετείχε σήμερα σε ευρεία συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, με πρωτοβουλία και συμμετοχή μελών της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και του ΣΕΑΣ Πέλλας.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δενδροκαλλιέργεια μετά την έλευση της καταιγίδας GENESIS στις αρχές Ιουνίου. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους επηρέασαν εκτός όλων των άλλων και καλλιέργειες συγκεκριμένων ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων στο στάδιο ακριβώς πριν τη συγκομιδή, καθιστώντας τα δυστυχώς μη εμπορεύσιμα.

Ο ΕΛΓΑ από την αρχή επισήμανε το πρόβλημα, ωστόσο επικαλείται ότι η βροχόπτωση δεν καλύπτεται ως ζημιογόνο αίτιο βάσει του Κανονισμού του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά σε κάποιες ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης ξεπερνά το 70%.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε:

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί και να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα επιτρέψει την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ζητήσαμε όμως και σε δεύτερο χρόνο να διευρυνθούν τα αίτια που αναγνωρίζει και καλύπτει ο ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της βροχόπτωσης, να αποσαφηνιστεί και να ενταχθεί ως αίτιο στον Κανονισμό.

Επιπλέον, θέσαμε εκ νέου στον κ. Υπουργό τα πρόβλημα που παρατηρείται έντονα στο κεράσι, αλλά αφορά και άλλα προϊόντα, αναφορικά με τη χαμηλή ζήτηση, η οποία σε συνδυασμό με το κόστος καλλιέργειας, την κρίση των αγορών και το ρωσικό εμπάργκο επηρεάζει τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας.

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ τα θέματα και να εντείνω τις παρεμβάσεις μου μέχρι να στηριχθούν όλοι όσοι έχουν πληγεί από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος.»