Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρέθεσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη από το parapolitika.gr όπου ανέφερε τις προτεραιότητές του για την ανάπτυξη της Πέλλας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός – Τρεις άξονες για την ανάπτυξη της Πέλλας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά για το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αριθμεί τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Νομού Πέλλας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης μιλά στα parapolitika.gr για τη μάχη που έχει να δώσει η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές, εκτιμώντας ότι το δίλημμα των εκλογών είναι πλέον ξεκάθαρο: «Η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο κράτος και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί και έχει τη βούληση να το φτιάξει, με διαφάνεια και αξιοκρατία».

Παράλληλα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες της Πέλλας, με έμφαση στη νέα γενιά και τον αγροτικό κόσμο, και θέτει τους τρεις άξονες για την εν γένει αναβάθμιση του Νομού Πέλλας: η υγεία, η ισότητα & προσβασιμότητα και η πολιτιστική ανάπτυξη.

 

Κύριε Βασιλειάδη, είστε ένας από τους νεότερους βουλευτές, συνεπώς θα θέλαμε να μας απαντήσετε για ποιον λόγο να επιλέξει ένας νέος άνθρωπος να μείνει στην Ελλάδα, εν προκειμένω στην Πέλλα, που αποτελεί την εκλογική σας περιφέρεια; Υπάρχουν προοπτικές στην περιοχή και ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβει η πολιτεία, προκειμένου να στηρίξει τη νέα γενιά;

Συζητάω σχεδόν καθημερινά με ανθρώπους τόσο της ηλικίας μου όσο και νεότερους σχετικά με τους προβληματισμούς τους για να μπορέσουν να στήσουν τη ζωή τους εδώ. Δυστυχώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία δεν έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς να φτιάξουν το σπιτικό τους στον τόπο τους. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι και μία «καταδίκη» σε αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό.

Θεωρώ, όμως, πως αυτοί οι συσχετισμοί αρχίζουν να αλλάζουν και τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις βασικές τους ανάγκες. Στη συνέχεια να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο και την προοπτική τους. Οι νέοι δεν χρειάζονται βοήθεια για να τα καταφέρουν, έχουν όλα τα εφόδια. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τον χώρο και την προοπτική εξέλιξης.

Η Νέα Δημοκρατία μέσα από μία σειρά πολιτικών έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων, επενδύοντας σε αυτούς. Και θα γίνουν ακόμα περισσότερα την επόμενη τετραετία. Προσωπικά, όμως, σκοπεύω μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες να βελτιώσω τις συνθήκες στην περιφέρειά μας. Μέσα από τη δική μου πορεία, τις αγωνίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, μέσα από τις δικές μου εμπειρίες θέλω να συμβάλω ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν καλύτερες προοπτικές και να μπορούν να ατενίσουν το μέλλον όπως οι προηγούμενες.

 

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Ποιο είναι το σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών και ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι έχει την πολιτική βούληση αλλά και τις λύσεις που απαιτούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος, σε συνδυασμό με εξωγενείς κρίσεις όπως η πανδημία ή οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και τη διάθεση των προϊόντων, συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, η κυβέρνηση αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός και εκτός του συστήματος του ΕΛΓΑ. Απαιτείται όμως και ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με άξονα την προσαρμογή σε ένα κλίμα που αλλάζει. Γι’ αυτό την επόμενη τετραετία θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

 

Αν σας ζητούσα να μας πείτε την πρώτη προτεραιότητά σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Πέλλας και την ανάδειξη της περιοχής, ποια θα ήταν αυτή;

Θεωρώ πως η ανάπτυξη της περιοχής είναι μια σφαιρική διαδικασία, που θα πρέπει επιτέλους να τη δούμε ολιστικά και όχι τον έναν τομέα εις βάρος του άλλου. Ξέρετε, η μεγαλύτερη αναγνώριση ενός τόπου είναι να θέλει κανείς να ζήσει εκεί, όχι απλά να θέλει να τον επισκεφτεί. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση ως προς το να διαμορφώσει κανείς έναν τόπο στον οποίο πρώτοι οι πολίτες θα ζουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή χρειάζεται να γίνουν μια σειρά από πράγματα για να επιτύχουμε την ευημερία των πολιτών. Οπότε θα έθετα τρεις άξονες που θα συνδύαζαν τη βελτίωση της καθημερινότητας με την ανάδειξη της περιοχής: η υγεία, η ισότητα & προσβασιμότητα και η πολιτιστική ανάπτυξη. Και τα τρία αυτά έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, καθώς προσφέρουν τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη του τόπου, άρα καλύπτουν και την οικονομία. Η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους ξεπερνάει τα όρια του δικαιώματος και αποτελεί επιταγή για ίση μεταχείριση τόσο σε εργασία όσο και στην καθημερινότητα. Από την άλλη, η περιοχή μας έχει μια πολιτιστική κληρονομιά που είναι ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν κομμάτια πολιτικών προτεραιοτήτων που έχω θέσει από εδώ και πέρα.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ν.Δ. παρουσιάζει απώλειες. Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας;

Είναι γεγονός πως μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο τέλος της τετραετίας θα έχει απώλειες. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, παρά τις κρίσεις που χρειάστηκε να διαχειριστούμε μέσα στην τετραετία, τα ποσοστά μας παρέμειναν σχετικά υψηλά. Αυτό πιστεύω έγινε για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που κάναμε με τους πολίτες, με άξονα την ειλικρίνεια και την αμεσότητα. Δεν φουσκώσαμε την πολιτική μας με μεγάλες υποσχέσεις, αντίθετα δουλέψαμε όλοι για να βελτιώσουμε συνθήκες που δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια. Το δεύτερο είναι το έργο το οποίο παράχθηκε και αυτό βελτίωσε σε πολλά πράγματα την καθημερινότητα των πολιτών. Θεωρώ πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Το δίλημμα των εκλογών είναι πλέον ξεκάθαρο. Η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο κράτος και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί και έχει τη βούληση να το φτιάξει, με διαφάνεια και αξιοκρατία.»