Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης παρέθεσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μίλτο Σακελλάρη για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας POLITICAL όπου μίλησε για τα τρέχοντα διεθνή θέματα, τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας στην Ελλάδα και την Πέλλα και τις πολιτικές εξελίξεις.

 

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

 

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει ήδη τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Οι αυξήσεις φτάνουν στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και των αγροτών. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο καθώς η κρίση δείχνει ότι δεν αποκλιμακώνεται.

Δυστυχώς όσο περνά ο καιρός το διεθνές περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ασταθές, με τις συγκρούσεις να πληθαίνουν στην άμεση γειτονιά μας. Σε πρώτο επίπεδο, ως ευρωπαϊκή χώρα, με την ιστορία και το βάρος της σχέση μας με τη Δημοκρατία, οφείλουμε να λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για την προστασία των αμάχων και την γρήγορη επιστροφή σε μια σταθερή ειρήνη. Και αυτό το πράττει η Κυβέρνηση, με σειρά ενεργειών τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της αστάθειας αυτής και της πιθανής γενικότερης ανάφλεξης της Μέσης Ανατολής, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, είτε αφορούν μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, είτε την οικονομία. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να προετοιμάζεται έγκαιρα, ακόμα και για τα χειρότερα σενάρια. Έτσι και τώρα, εφόσον χρειαστεί, η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους Έλληνες πολίτες, να παρέμβει και να στηρίξει τους ευάλωτους και τα νοικοκυριά. Το θετικό είναι πως για την ώρα δεν έχουμε δει μεγάλες αναταράξεις στην τιμή του πετρελαίου, ενώ με τα σταθερά βήματα των περασμένων ετών για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, αυτή σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε απώλειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά κατάφερε να κερδίσει σε σημαντικά σημεία. Θεωρείτε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση;

Θεωρώ πως η εικόνα από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πολύ ικανοποιητική για την Νέα Δημοκρατία, ειδικά αν δούμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπου εκεί καταγράφονται οι πραγματικές δυνάμεις των πολιτικών παρατάξεων. Υπήρξαν όμως και απώλειες, σημαντικές θα έλεγα οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί αλλά και δεν είχαν δείξει σημάδια κατά τον πρώτο γύρο. Προσωπικά θα το ερμήνευα ως ένα σημάδι όχι ως κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών. Η ψήφος στον πρώτο γύρο λέει ότι «έχουμε ακόμα εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση», αλλά το αποτέλεσμα του δεύτερου λέει «να προσέχετε». Δεν έχετε «λευκή επιταγή», ούτε περίοδο χάριτος. Αν συνέβαινε το αντίθετο θα ήταν ανησυχητικό, διότι τότε θα σήμαινε ότι δεν υπήρχε εμπιστοσύνη και παλέψαμε να την ξανακερδίσουμε.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε λάβει το μήνυμα. Άλλωστε μόλις έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο διακυβέρνησης αλλά τα προβλήματα και οι κρίσεις δυστυχώς το περασμένο διάστημα είχαν ξεπεράσει κάθε δυνατό σχεδιασμό. Επομένως, ξεκινάμε τώρα μια νέα περίοδο διακυβέρνησης λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες αναπροσαρμογής του κράτους στις νέες προκλήσεις.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι σημαντικό διακύβευμα και «στοίχημα» της Κυβέρνησης. Έχουν γίνει αρκετά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος;

Όπως είπα και πριν έχουμε μόλις λίγους μήνες μιας νέας διακυβέρνησης. Δυστυχώς αυτή η περίοδος ήταν περισσότερο διαχειριστική παρά παραγωγική. Προσπαθούσαμε δηλαδή να διαχειριστούμε σοβαρές καταστάσεις και κρίσεις που προέκυψαν μέσα στο καλοκαίρι και μετά με τις πλημμύρες. Πλέον όμως, με την γνώση και την νέα εμπειρία θα πρέπει να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία. Το στοίχημα της Κυβέρνησης για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών συνεχίζει να είναι προτεραιότητα και έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα τα οποία στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή. Άλλωστε η βελτίωση της καθημερινότητας δεν είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί σε μια στιγμή, αλλά μια διαρκής προσπάθεια και προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
Μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της εφαρμογής και ακόμα περισσότερα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την νέα χρονιά. Έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας και όπως και στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο θα παραδώσουμε ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας.

Πως έχετε αντιμετωπίσει τα βασικότερα προβλήματα στην εκλογικής σας περιφέρειας, της Πέλλας;

Η αλήθεια είναι πως η Πέλλα είχε παραμεληθεί για χρόνια και όσοι ζούμε εκεί νιώθαμε αυτή την αδικία. Κατά την προηγούμενη τετραετία χρειάστηκε να δώσουμε προτεραιότητα σε έργα υποδομής που μας είχαν αφήσει πίσω. Μεταξύ άλλων δρομολογήθηκαν ο Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, το Φράγμα Αλμωπαίου και το δίκτυο Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, μέσα από την καλλιέργεια της καλής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πέλλας, υλοποιήθηκαν σειρά έργων σε επίπεδο Δήμων, όπως εκείνοι τα έκριναν αναγκαία. Σε αυτή τη νέα περίοδο, παρακολουθούμε αυτά τα έργα μέχρι την οριστική υλοποίησή τους και πλέον μπορούμε να εστιάσουμε σε τομείς όπως ο Τουρισμός και στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, με ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας.
Επιπλέον, και με δεδομένο ότι η τοπική οικονομία της Πέλλας βασίζεται πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, πετύχαμε τη στήριξη των αγροτών μας σε δύσκολες περιόδους, με πιο γρήγορες πληρωμές και στο 100% από τον ΕΛΓΑ, με αποσύνδεση φορολογικού-ασφαλιστικού και με νέο φορολογικό σύστημα με απαλλαγή 50% για τους αγρότες. Τώρα λοιπόν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής της Πέλλας και στην αναγκαία προσαρμογή στην Αλλαγή του Κλίματος.