Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το νέο Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Α. Βαρβέρη, με τον οποίο και συζήτησαν για καίρια θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και τις εισφορές, καθώς και για την βελτίωση των υποδομών του e-ΕΦΚΑ στην Πέλλα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού κ. Η. Τσούνης.

Από τα πρώτα θέματα της συνάντησης ήταν η επικείμενη αλλαγή από Ιανουάριο στα όρια απόδοσης σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με χρέη στον e-ΕΦΚΑ. Τα όρια που ισχύουν σήμερα (20.000€ και 6.000€ αντίστοιχα) θα αυξηθούν σε 30.000€ και 10.000€ αντίστοιχα. Φυσικά, θα ισχύσουν και κριτήρια για ένταξη στο μηχανισμό αυτό, ενώ μετά την απονομή της σύνταξης θα παρακρατείται ένα ποσό για την αποπληρωμή του χρέους. Για το θέμα αυτό, ο Λάκης Βασιλειάδης έχει αναφερθεί πολλές φορές από το βήμα της Βουλής, αλλά και σε συναντήσεις του με Υπουργούς και άλλους αρμόδιους, από την προηγούμενη ακόμα τετραετία, και θεωρεί σημαντικό το ότι δίνεται λύση.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ενημερώθηκε πως σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, τα Άτομα με Αναπηρία θα μπορούν πλέον να εργάζονται χωρίς να τους κόβεται το επίδομα αναπηρίας ή η αναπηρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν πλέον την δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στο εργασιακό περιβάλλον χωρίς τον φόβο της απώλειας μιας βασικής στήριξης που δεν έχει σχέση με την απασχόληση αλλά με την αναπηρία.

Ο Λάκης Βασιλειάδης έθεσε ξανά το ζήτημα του τρόπου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας την υιοθέτηση ενός συστήματος πιο κοντά σε αυτό που ίσχυε επί ΟΓΑ και λάμβανε υπόψη την ταμειακή ροή εσόδων, με πληρωμές μία ή δύο φορές το χρόνο. Ειδάλλως, ζήτησε οι οφειλές να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες ανά μήνα και να καταλήγουν στο ΚΕΑΟ, αλλά ανά εξάμηνο.

Ο Βουλευτής ζήτησε επίσης να προχωρήσει η κτιριακή βελτίωση του ΚΕ.Π.Α. στην Έδεσσα αλλά και των κτηρίων του πρώην ΙΚΑ και πρώην TEBE, με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και όπως ενημερώθηκε πρόκειται να γίνει εξέταση από μηχανικό για τις δυνατότητες αναβάθμισης των χώρων αυτών.

Τέλος, συζητήθηκε το σύστημα απονομής συντάξεων, όπου ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε πρώην Ταμεία (όπως ΕΤΕΑΕΠ, ΤΣΕΑΠΣΓΟ κ.α.), σε επικουρικά και παράλληλα, στις διαδοχικές, στις διεθνείς συνεργασίες και στο ΓΛΚ (για Ιατρούς, νοσηλευτές κ.α.). Ο Διοικητής ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι οι χρόνοι αναμονής μειώνονται συνεχώς με κάθε νέα σύνταξη και πως σύντομα θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμότητες ώστε οι απονομές να γίνονται στον προβλεπόμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λάκης Βασιλειάδης αναγνώρισε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλα βήματα τα οποία είχαν καθυστερήσει για δεκαετίες, με τη μεγάλη προσπάθεια και των υπηρεσιακών των καταστημάτων στην Πέλλα, όπου έχει και ίδια άποψη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν την καλή συνεργασία και τη δουλειά μέχρι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.