Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη για να συζητήσουμε για τους τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών αγαθών της Πέλλας, τις ενέργειες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται.  

 

Συγκεκριμένα ο βουλευτής με την υπουργό αναφέρθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Γιαννιτσά, καθώς και στο Γενί Τζαμί στην Έδεσσα που θα αποτελέσουν τις δύο προτάσεις του Υπουργείου για ένταξη στο Πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιτρέποντας έτσι να προχωρήσει η πλήρης αποκατάστασή του Ναού και η συντήρηση των τοιχογραφιών του ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, το τέμενος του Γενί Τζαμί θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί και θα μπορέσει να γίνει επισκέψιμος χώρος. Ο Λάκης Βασιλειάδης βρίσκεται άλλωστε σε συνεχή και σταθερή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα για το θέμα, ενώ και η κα Μενδώνη βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί του για τις επικείμενες προτάσεις.  

 

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο Τέμενος Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά όπου έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβασή του στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν οι μελέτες για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, ώστε να αποτελέσει ένας αξιοσημείωτος πολιτιστικός χώρος για την πόλη.  

 

Ένα επιπλέον έργο, για το οποίο συζήτησαν και που θα έχει σημασία για την Πέλλα είναι η κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον χώρο των Ανακτόρων στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας, ύψους 800.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης και στα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει σύμβαση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα αρχαία ανάκτορα.  

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής μετέφερε την ανάγκη οι εργασίες να επεκταθούν ώστε να αναδείξουν το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας για την περεταίρω αξιοποίησή του. Τέλος, να σημειωθεί ότι για το Βυζαντινό Κάστρο των Μογλενών (Χρυσής) έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου και οι εργασίες συνεχίζονται.  

 

Μετά την συνάντηση ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε: «Η περιοχή μας έχει πλούσια ιστορία και μοναδική στον κόσμο πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από την αξιοποίηση και ανάδειξή της επιτελούμε μια πολύ σημαντική αποστολή προς τις επόμενες γενιές και ενισχύουμε την πολιτιστική και τουριστική προβολή του τόπου μας. Μέσα όμως από την αποκατάσταση και την συντήρηση των μνημείων βοηθάμε στην διατήρηση της ασφάλειας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».