Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών με την οποία ζητά να εξεταστούν οι πολλαπλές θετικές επιπτώσεις της ίδρυσης Δημόσιου Αγροτικού ΙΕΚ στην Πέλλα ώστε να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς, με τη συμμετοχή και των κοινωνικών φορέων της Πέλλας.

Από το φετινό ακαδημαϊκό έτος λειτουργούν 6 νέα Αγροτικά ΔΙΕΚ σε ισάριθμες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η ίδρυση και λειτουργία των εν λόγω μονάδων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως τονίζει στην επιχειρηματολογία του ο Βουλευτής, η Πέλλα βρίσκεται στις πρώτες πανελλαδικά θέσεις στην αγροτική παραγωγή, ειδικά στην δενδροκαλλιέργεια, ενώ ο πρωτογενής τομέας είναι με διαφορά ο σημαντικότερος για την οικονομία και την εργασία στην Πέλλα. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα δεν διαθέτει κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ή τμήμα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ίδρυση Δημόσιου Αγροτικού ΙΕΚ στην Πέλλα

Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος λειτουργούν 6 νέο-ιδρυθέντα Αγροτικά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) σε ισάριθμες περιφερειακές ενότητες της χώρας με 7 ειδικότητες συναφείς με τα στοιχεία παραγωγής και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας των περιοχών. Η ίδρυση και λειτουργία των εν λόγω μονάδων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η περιφερειακή ενότητα Πέλλας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ ειδικά στην περίπτωση της δενδροκαλλιέργειας κατέχει την πρώτη θέση. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στην οικονομία της Πέλλας και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δραστηριοποιείται στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και συναφών επαγγελμάτων.

Η ίδρυση Αγροτικού ΔΙΕΚ στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων επειδή αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη, ποσοτικά και ποιοτικά, του πρωτογενούς τομέα, όσο και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση των πολιτών, καθώς η Πέλλα είναι από τις ελάχιστες -αν όχι η μοναδική- περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δεν λειτουργεί δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, υπάρχουν υποδομές ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εποπτευόντων οργανισμών του που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Συνεπώς,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.Περιλαμβάνεται η ίδρυση Αγροτικού ΔΙΕΚ στην Πέλλα στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων Υπουργείων και με τι χρονοδιάγραμμα;

2️.Έχει διερευνηθεί η διασύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας της Πέλλας από το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) και ποια τα αποτελέσματα;

3.Σε τι ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων της Πέλλας στο σχεδιασμό του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης με έμφαση στον αγροτικό τομέα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης»