Άρθρο του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκη Βασιλειάδη στην Εφημερίδα POLITICAL της 18ης Νοεμβρίου 2021 για τον νέο ποινικό κώδικα.
Το Φύλλο είναι διαθέσιμο από το political.gr

“Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κοινωνικού οικοδομήματος της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζούμε. Είναι σημαντικό για το πολίτευμά μας, για την οικονομία μας, ακόμα και για τον πολιτισμό μας να αποδίδεται δικαιοσύνη. Δυστυχώς, η αναγκαία και επιβεβλημένη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που τελικώς ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019 χαρακτηρίστηκε από  προχειρότητα και ιδεοληψία, όπως όλες σχεδόν οι πρωτοβουλίες των προηγούμενων Κυβερνήσεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε και τα βλέπουμε συχνά στην επικαιρότητα, με εγκληματίες καταδικασμένους για βαριά και βίαια εγκλήματα να κάνουν χρήση ευνοϊκών διατάξεων, να είναι ελεύθεροι και να εγκληματούν εκ νέου.

 

Παράλληλα, εκτός από τα αποτελέσματα της κακής νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης παρατηρούμε και εξωγενείς παράγοντες που έχουν πυροδοτήσει αύξηση της εγκληματικότητας. Η νέα πραγματικότητα που επιβάλλουν οι επιπτώσεις της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και νέες απειλές όπως αυτή των υπερ-πυρκαγιών λόγω της αλλαγής του κλίματος, κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων. Σε εβδομαδιαία και πλέον βάση η επικαιρότητα κατακλύζεται από βίαια εγκλήματα συχνά σε βάρος ευάλωτων ομάδων, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά. Η εγκληματικότητα παίρνει πλέον τέτοια μορφή που επιβάλλει στην πολιτεία να προβεί σε αλλαγές στον μηχανισμό απονομής δικαιοσύνης.

 

Το αρμόδιο Υπουργείο εισηγείται αυτές της ημέρες στη Βουλή μια σειρά τροποποιήσεων τις οποίες θεωρώ αναγκαίες και χρήσιμες, αποτυπώνοντας με ουσιαστικό τρόπο τα συμπεράσματα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2020 με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής των αλλαγών του Ιουλίου του 2019. Έτσι λοιπόν, προτείνεται αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία, η θανατηφόρα ληστεία και ο βιασμός, ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι ανήλικοι. Προβλέπεται μοναδική πλέον ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ περιορίζονται οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρους. Είναι σημαντικό όταν λέμε ισόβια να εννοούμε ισόβια.

 

Επιπλέον, προστατεύονται ακόμα περισσότερο οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, ενώ αναβαθμίζονται τα αδικήματα και αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα όπως η αιμομιξία, η εμπορία ανθρώπων, ο ομαδικός βιασμός και η μαστροπεία. Δίνεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος σε εγκλήματα με θύματα ανήλικα άτομα, όπως η αποπλάνηση, ενώ η παραγραφή ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ατόμου. Η πολιτεία δίνει, λοιπόν, τον απαραίτητο χρόνο στα θύματα να βρουν το κουράγιο να καταγγείλουν τα αδικήματα και να αναλάβει η δικαιοσύνη. Στο ίδιο νομοθέτημα, για εγκλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος, όπως ο εμπρησμός, αρκεί η απώλεια έστω και μίας ανθρώπινης ζωής για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, ενώ αντιμετωπίζεται αυστηρά πλέον και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η μάστιγα της εποχής μας και η τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Τέλος, περιορίζεται η διαδικασία αναστολής εκτέλεσης ποινής για περιπτώσεις όπου υπάρχει προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη. Δεν μπορεί να χορηγείται αναστολή εκτέλεσης ποινής σε κατά συρροή εγκληματίες, όταν υπάρχει ιστορικό που μαρτυρά ότι η τέλεση νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά πιθανή.

 

Ένας ανεξάρτητος, αδέσμευτος, δίκαιος και αναλογικός μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης προσφέρει το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες το οποίο θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Αλίμονο για τη χώρα μας αν κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας και βιώσουμε καταστάσεις ανομίας, αυτοδικίας και βίας. Η ευημερία των Ελλήνων πολιτών είναι προτεραιότητά μας.”