Στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε αρχικά τη σημασία της ανάκαμψης της οικονομίας, παρά τις σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας και του γεγονότος ότι -τουλάχιστον υγειονομικά- δεν έχει παρέλθει το φαινόμενο. Εξήρε τις αποφάσεις τις Κυβέρνησης που μέσα στο 2021 προστάτεψαν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και έθεσαν τις βάσεις για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη στήριξη της παραγωγής στους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας, αλλά και στην ενίσχυση της Υγείας. Επιπλέον, τόνισε πως η χρηστή διαχείριση σε συνδυασμό με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στα επιμέρους στοιχεία του Προϋπολογισμού επικεντρώθηκε στα αυξημένα έσοδα χωρίς την επιβολή νέων φόρων, στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την επένδυση σε δημόσια έργα, στο παροδικό φαινόμενο του αυξημένου πληθωρισμού λόγω εξωγενών παραγόντων και στην τάση μείωσης του χρέους, περισσότερο από τα μεγέθη που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε όλη την ομιλία του ο Λάκης Βασιλειάδης παρέθεσε παραδείγματα των αποτελεσμάτων των δημοσιονομικών πολιτικών στην εκλογική του περιφέρεια την Πέλλα, αναφερόμενος σε εμβληματικά έργα όπως ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, το Φράγμα Αλμωπαίου, το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, αλλά και η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ανατρέχοντας στην περσινή ομιλία μου στην αντίστοιχη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021, ξαναθυμήθηκα το βαθμό στον οποίο όλος ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής κινούνταν γύρω από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Και είχα αναφέρει -τότε- πως 2 και μόνον προτεραιότητες πρέπει να έχει η Οικονομική Πολιτική της χώρας για το 2021: 1ον την προστασία της εργασίας & της επιχειρηματικότητας και 2ον την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Πράγματι, το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κυβέρνηση εν συνόλω εστίασε στις 2 αυτές προτεραιότητες, με αποτέλεσμα σήμερα, παρότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, να μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θετικούς & υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εν γένει επιστροφή στην κανονικότητα. Η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή εκτεταμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους 43,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2020-2022, διαμορφώνοντας το 3ο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας στην ευρωζώνη και 4ο παγκοσμίως, σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στηρίξαμε την παραγωγή και τους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται εμπράκτως δίπλα στον αγρότη. Θα αναφέρω μόνο την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό -ως όφειλε!- και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2011 έως 2017. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της πανδημίας έγιναν σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας, συνολικά πάνω από 25% του ΑΕΠ για τη διετία 2020-2021. Την ίδια στιγμή, η χρηστή διαχείριση σε συνδυασμό με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 6,9% επίδοση που σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT είναι από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7,3% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, είχαμε την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης στη μείωση της ανεργίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Με αυτούς τους ρυθμούς το 2022 προβλέπεται ότι θα υπερβούμε το ΑΕΠ του 2019, ανακτώντας πλήρως τις απώλειες λόγω της πανδημίας.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2022. Τα έσοδα του Κράτους προβλέπονται αυξημένα κατά 438 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 1% πάνω και από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυξημένα έσοδα που προβλέπονται θα προέλθουν αποκλειστικά από την επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι από την επιβολή νέων φόρων. Ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν περιέχει μέτρα λιτότητας.

Οι δαπάνες παρουσιάζουν επίσης αύξηση, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως από τις προβλεπόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο, αυτές που αφορούν στον τομέα της Υγείας για το 2022 θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών, που σημαίνει ότι το σύστημα θα ενισχυθεί με περίπου 6000 άτομα. Παρά τις κραυγές ορισμένων, ακόμα και σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θεραπεύουμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ, που έγινα τόσο έντονα αισθητές κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, το κράτος συμμετέχει στην ανάπτυξη με 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ για Δημόσιες Επενδύσεις. Μόνον στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν 48 έργα, ενώ αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου ύψους 1,5 δις ευρώ ειδικά για την Υγεία: , για την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας. Την πολιτική της Κυβέρνησης για ουσιαστικές επενδύσεις σε δημόσια έργα την βλέπουμε ακόμα πιο έντονα στην ελληνική περιφέρεια. Στην Πέλλα, μπαίνουν σε οριστική τροχιά υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα, ένα ύψιστης σημασίας έργο για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και άλλα έργα όπως το Φράγμα του Αλμωπαίου Ποταμού ή το νέο Δικαστικό Μέγαρο στην Έδεσσα. Επίσης, δρομολογούνται επενδύσεις και στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας, με έμφαση στις ΑΠΕ, τα μεταβατικά καύσιμα, τις νέες τεχνολογίες και την εξοικονόμηση. Ξανά ως παράδειγμα η Πέλλα, όπου ήδη ξεκινάει στα Γιαννιτσά η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου από την ανάδοχη εταιρεία που επελέγη από τη ΔΕΔΑ, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί από ιδιώτη αντίστοιχο δίκτυο και στην Έδεσσα και την Σκύδρα και ξεκινούν οι συζητήσεις και για την Αλμωπία.

Το ισοζύγιο του Προϋπολογισμού προβλέπει χρέος 7%, μειωμένο σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς μικρότερο από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου, ενώ αναμένεται διαρκώς μειούμενη τάση για τα επόμενα έτη, καθιστώντας εφικτό το στόχο για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023.

Ένα ακόμα σημαντικό μέγεθος είναι ο αυξημένος πληθωρισμός, τον οποίο όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνον τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη χώρα μας άνοδος 4,8% του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα διεθνών εξελίξεων και πάντως κάτω του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Άρα μιλάμε για ένα παροδικό φαινόμενο και για αυτό η πρόβλεψη για το σύνολο του 2022 είναι της τάξεως του 0,8%.

Συμπερασματικά κ. Πρόεδρε, το κείμενο που έχουμε μπροστά μας παραμένει πιστό στις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Με συνέπεια και μεθοδικότητα, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η Κυβέρνηση βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, βελτιώνει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, επενδύει στην υγεία και την παιδεία και θωρακίζει την άμυνα της χώρας. Καλώ το Σώμα να κυρώσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2022. Σας ευχαριστώ»