Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας».

Ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, ψήφιση του ν. 4648/2019 που δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό και υποστήριξε την ανάγκη να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί προέκυψαν από τη διαπραγμάτευση των πολιτικών δυνάμεων εκείνη την εποχή, καθώς, όπως τόνισε, η μικρή συμμετοχή εκλογέων εξωτερικού στις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έδειξε αυτή την ανάγκη.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ για τον λόγο, κύριε Πρόεδρε. Σας εύχομαι και ως Προεδρείο αλλά και σε εσάς προσωπικά καλή αρχή για τη νέα Κοινοβουλευτική Περίοδο και καλή δύναμη στην άσκηση του κορυφαίου αυτού έργου για τη λειτουργία της Βουλής, αλλά και της Δημοκρατίας εν γένει.

Της Δημοκρατίας, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, την αποκατάσταση της οποίας γιορτάζουμε σήμερα δυστυχώς κάτω από τη σκιά των φυσικών καταστροφών από τις πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και του τραγικού δυστυχήματος στην Πάτρα.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες όσων πλήττονται. Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν και με πολύ πρόσφατες δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις η Κυβέρνηση επέλεξε όχι τυχαία, αλλά με σαφή συμβολισμό να φέρει στη Βουλή ως πρώτο σχέδιο νόμου της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου το υπό συζήτηση για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Πρόκειται στην ουσία για τροποποίηση του ν.4648/2019, ενός νομοθετήματος – ορόσημο θα έλεγα, που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε προσωρινά είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικά για πολλές και πολλούς ανθρώπους της δικής μου γενιάς, που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, η δυνατότητα αυτή που έδωσε ο ν. 4648 είναι ύψιστης σημασίας τόσο σε επίπεδο, θα έλεγα, ισότητας των πολιτών απέναντι στους θεσμούς όσο και στην ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρόκειται για ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις θέλουν -και θέλουμε και εμείς- να επιστρέψουν κάποια στιγμή, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις και με το ελληνικό κράτος, καθώς πληρώνουν φόρους εδώ, υπηρετούν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, φέρνουν συχνά έσοδα και συνάλλαγμα στη χώρα.

Το είχα πει τότε, το 2019. Το επαναλαμβάνω και τώρα: Μεγαλύτερη συμμετοχή σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Ωστόσο, ο ν. 4648 προέβλεπε κάποιους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς του εξωτερικού, που προέκυψαν κυρίως λόγω της μακράς διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών παρατάξεων και της αναγκαιότητας ψήφισής του από ευρεία πλειοψηφία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, επανήλθε η Κυβέρνηση με το ίδιο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, για την άρση των περιορισμών. Στις διατάξεις -οι ίδιες τότε με σήμερα- είχαν ενσωματωθεί και σειρά σχολίων που είχαν κατατεθεί από φορείς και πολίτες στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου, που κατέληξε στον ν. 4648.

Συγκεκριμένα, η άρση των περιορισμών αφορούσε μεταξύ άλλων στην άπαξ εγγραφή των εκλογέα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, στην αντικατάσταση της πληθώρας των απαιτούμενων δικαιολογητικών με μία αίτηση του εκλογέα και στην επιτάχυνση της οριστικοποίησης και έγκρισης της αίτησης του εκλογέα. Κυρίαρχη τότε φιλοσοφία της ρύθμισης, δηλαδή, ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε η διαδικασία να γίνει εύκολη και σύντομη, εξασφαλίζοντας δυνητικά μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων.

Δυστυχώς, τότε δεν είχε λάβει την απαραίτητη στήριξη και με ευθύνη -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω- οι περιορισμοί τότε παρέμειναν. Μία από τις κριτικές που είχαμε ακούσει τότε ήταν ότι ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και δεν έχει δοκιμαστεί σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε μετά από δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές με αρκετά σημαντικό διακύβευμα. Θα προσθέσω ότι έχουμε αριθμητικά δεδομένα στη διάθεσή μας και οι αριθμοί που αφορούν στη συμμετοχή των εκλογέων εξωτερικού δεν μπορούν να μας ικανοποιούν, καθώς μόλις δεκαοκτώ χιλιάδες Έλληνες μπόρεσαν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα εκτός της επικράτειας.

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές πια πως η άρση περιορισμών είναι απαραίτητη και είναι και αναγκαία. Αυτό έδειξαν, άλλωστε και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων που προσκλήθηκαν στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. Οι ίδιοι άνθρωποι που τους αφορά η νομοθετική ρύθμιση ζήτησαν την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου από το σύνολο των κομμάτων. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους ακούσουμε.

Η άποψή μου, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Οι περιορισμοί που αίρονται είναι τυπικοί, γραφειοκρατικοί και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την ουσιαστική πολιτική συζήτηση περί χορήγησης δικαιώματος ψήφου σε ομογενείς. Μιλάμε για τα ίδια άτομα που μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο, το πλοίο, το αυτοκίνητο και να επιστρέψουν στη χώρα και την εκλογική τους περιφέρεια και να ψηφίσουν κανονικά. Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, είναι να τους διευκολύνουμε.

Η άρση των περιορισμών διευκολύνει την άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εκλογική διαδικασία. Φέρνει περισσότερο κόσμο στις κάλπες και περισσότερη εκλογή στην κάλπη. Εξ ορισμού, πιστεύω ότι σημαίνει περισσότερη δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε όλη την τετραετία μπροστά μας να διαφωνήσουμε πολιτικά για πάρα πολλά θέματα. Εδώ, όμως, νομίζω πως μπορούμε να έχουμε συναίνεση. Είναι μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, σε αυτό το πρώτο σχέδιο νόμου, με τους συμβολισμούς που ανέφερα, να σηματοδοτήσουμε, ως Βουλή, προς το εκλογικό σώμα που μας εξέλεξε ότι τους ακούμε, ότι διαβάσαμε τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και ακούσαμε τον ελληνικό λαό, που μας λέει ότι στα μεγάλα, σημαντικά θέματα θέλει να έχουμε πνεύμα συνεργασίας, με άξονα το εθνικό καλό. Η ενίσχυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος με τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ.»