Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, για να ενημερωθεί από την προϊσταμένη κ. Μ. Παππά για την πορεία της διαδικασίας έκδοσης και κοινοποιήσεων των πορισμάτων αναφορικά με τις πολλές ζημιές στην Πέλλα εντός του 2023. Παγετοί, χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν παραγωγές με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος.

 

Η κ. Παππά ενημέρωσε τον Λάκη Βασιλειάδη πως ξεκινάει η κοινοποίηση πορισμάτων για τον παγετό και έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί για όλες σχεδόν τις τοπικές κοινότητες. Έπειτα θα ξεκινήσουν τα πορίσματα που αφορούν τις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια, ανάλογα με τον όγκο των αναγγελιών ζημιάς κάθε τοπικής κοινότητας, θα ακολουθήσουν τα πορίσματα για τις χαλαζοπτώσεις.

 

Από τη μεριά του ο Βουλευτής ζήτησε την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας και των κοινοποιήσεων των πορισμάτων στους παραγωγούς, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο Οργανισμός σε πληρωμές το συντομότερο δυνατό.

 

Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη, έθεσε ξανά το ζήτημα της αναγκαιότητας να δοθούν προκαταβολές σε περιοχές και τοπικές κοινότητες που επλήγησαν τόσο σφόδρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε ανακηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για ζημιές στο 100% της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.